قصد داریم در زمستان امسال، کارگاه آموزش داستاننویسی را برگزار کنیم. در این فاصله در نظر داریم که مقدمات و مبانی داستان را در اختیار شما عزیزان بگذاریم. به همین مناسبت، در روزهای پیش رو، سلسله مقالاتی در باب اشتباهات رایج در ابتدای مسیر داستاننویسی را منتشر خواهیم کرد. به موازات آن، تمرینهایی برای شروع داستاننویسی ارائه میکنیم تا آموزشها، جنبه عملی هم داشته باشد. قسمتهایی قبلی این سلسله مقالات را در زیر بخوانید:
نوشتن داستان بزرگ در اولین گام
برخی از داستاننویسان نوآموز، در اولین تجربه، بدون تمرین، ایدههای دور و دراز را انتخاب میکنند؛ مثل نوشتن رمان دنبالهدار شش جلدی با پنجاه شخصیت در هشتصد صفحه. غافل از آن که استقبال زودهنگام از این پروژههای حجیم، در اکثر موارد به سرانجام نمیرسد.
در این حال، شاید حتی موضوع و ماجرای داستان، برای داستاننویس آشنا باشد؛ اما مانع اصلی، ناهماهنگی حجم داستان، با تجربه و سابقه او است. به عبارت دیگر، عضلات داستاننویس نوآموز، برای برداشتن چنین وزنههایی، به قدر کافی ورزیده و آماده نیست.
پس چه باید کرد؟ کلید حل این مشکل، کوتاه نوشتن است؛ یعنی انتخاب ایدههای جمع و جور و زودبازده. با انتخاب ایدهای کوچک و کوتاه، لذت نوشتن داستان کامل را تجربه کنید؛ هر چند اگر این داستان، تکراری یا ابتدایی باشد.
با این همه، یک روش مناسب برای بلند نوشتن، گردآوری نوشتههای کوتاه است؛ نوشتههایی که در عین استقلال، مرتبط هستند؛ مثلا شخصیت یا موضوع مشترک دارند؛ مثل «قصه های مجید» که شخصیت مجید در تمام داستانها حضور دارد. با این ترفند، بلند مینویسید؛ اما ذره ذره. مثل آن که هر بار قطعهای از پازل را کامل کنید.
چقدر خوب
ممنون به خاطر پست های کوتاه و مفید
فن نوشتا و علاقه و استعداد از موارد مهم در داستان نوسی هستند .
ممنون از زحمات و راهنمایی های دلسوزانه شما
سپاسگزارم.