Preview
۵- جلب موافقت مخالفان به هر قیمتی
بسیاری از افراد، شما و هدف شما را شاید تایید نکنند. زیرا علائق، تواناییها و شرایط متفاوتی با شما دارند. اصلا شاید شناختی از نویسندگی ندارند. در حالت بدبینانه، حتی شاید از درخشش شما خوشحال نشوند. زیانآورترین واکنش، جدی گرفتن اظهار نظر طعنهآمیز یا قضاوت یکجانبه آنها است. افراد با تیپ شخصیتی مهرطلب، یا تاییدطلب (قدرتطلب) بیش از دیگران در معرض این دام قرار دارند. یکی با سلطهپذیری و دیگری با سلطهجویی در صدد همسو ساختن دیگران برمیآیند.
هرگز درست نیست به اطرفیان خود نشان دهید که اشتباه میکنند. این تلاش بیحاصل، فقط شما را فرسوده خواهد کرد. به جای توجیه آنها، بر پیشرفت خود تمرکز کنید. شما هستید که باید خودتان را باور داشته باشید، و از زندگیتان لذت ببرید.
در همین زمینه، متاسفانه یکی از ذهنیتهای مسموم و مرسوم در جامعه ما، «ترس از موفقیت» است. بله، درست خواندید. شاید تا کنون بیشتر درباره ترس از شکست شنیده یا خوانده باشید؛ اما ترس از موفقیت نیز بلای فراگیری است که اتفاقاً کمتر به چشم میآید.
ترس از شکست زمانی گریبان ما را میگیرد که تمسخر و شماتت از سوی دیگران را تاب نیاوریم. همچنین، شاید خوش نداشته باشیم برای ایستادن روی پا و تلاش نو، دستِ یاری به سوی کسی دراز کنیم. مجموعه این عوامل شاید ما را وادارد تا از خیر پیگیری اهدافمان بگذریم.
اما ترس از موفقیت زمانی برای ما دردسرساز خواهد شد که معتقد باشیم موفقیت ما باعث بدحالی بقیه میشود. از نمونههای آن، ترس از حسرت و حسادت دیگران را میتوان مثال زد. شاید به اشتباه فکر کنیم اگر موفق شویم اطرافیانمان به ما حسودی خواهند کرد. در این وضع، نگرانیم مبادا کسی به ما صدمه بزند. از آن سو، میترسیم دستاوردهای ما، تهیدستی دیگران را برجسته، و آنها را آزرده کند. در این حال، پریشانیم مبادا ما به کسی صدمه بزنیم.
با این توضیحات، واقعاً نظر این و آن، در مقایسه با موفقیت و رضایتمندیِ خودتان چه ارزشی دارد؟ مگر ما نیازمند تایید دیگران یا موظف به تامین آرامش و رضایت آنها هستیم؟ کافی است با راهنمایی افراد متخصص و خیرخواه، مطمئن شویم که در مسیر مطلوب خود قرار داریم. همچنین، تا حد ممکن، به هر کسی خبر ندهیم که داریم چه میکنیم؛ مگر به کسانی که توانایی آنها را قبول داریم، و از آنها برای تحقق اهداف خود، میتوانیم و میخواهیم کمک بگیریم.
تمرین: یکی از هدفهای خود را به یاد بیاورید که برای تحقق آن، سعی کردید اطرافیان ناراضی خود را قانع یا توجیه کنید. سپس با دانش فعلی خود آن را ارزیابی کنید.
تذکر: ما از شما انتظار نداریم در قامت و نقش تحلیلگر ظاهر شوید. این تمرین ها صرفا با هدف بازگشت به خویشتن و خودکاوی ارائه می شود. همچنین هدف دیگر آن است که شما را به تفکر انتقادی مجهز کند. مهارتی که در ادامه مسیر، چه بسا بارها به آن نیاز داشته باشید.
۶- دستدست کردن برای رسیدن زمان ایدهآل
یکی از وسوسههای همیشگی ما در پیگیری اهداف، آرزوی رسیدن زمان دلخواه است. به عبارتی، انتظار داریم همه چیز در بهترین شرایط قرار بگیرد تا حرکت را شروع کنیم. «نمیشود تا ابد منتظر ماند تا شرایط ایدهآل مهیّا شود. جرأت داشته باشید و همین حالا شروع کنید. (۷۵)»
پیرو همین نکته، بعد از خودشناسی، مشاوره و برنامهریزی، باید اولین گام اجرایی را فوری برداشت؛ اگر چه این گام بسیار کوچک باشد. به عبارتی، تا تنور داغ است باید چسباند. اجازه ندهید کمالطلبی مانع عملگراییتان شود. کمالطلبی اسلحه ابلیس برای شکست شما است. با اراده خود، او را خلع سلاح کنید. فراموش نکنید که زمان ایدهآل هرگز فرا نمیرسد؛ زیرا همیشه مشکلی وجود خواهد داشت که از آن بهانهای برای ماندن و درجا زدن بتوان ساخت.
در همین راستا، یکی دیگر از مهمترین علل تعلل در حرکت، امنیتطلبی و کمطاقتی در رویارویی با ابهام است. مشهور است که آدمی ترجیح میدهد در جزیرهای ناشناخته، سریع با نقشهای غلط جلو برود؛ اما در جستجوی راهنمای راست و درست نباشد، و یا در انتظار آن نماند.
با این اوصاف، بعید است همه دستاندازهای مسیر را دورادور بتوان پیشبینی کرد. «قطعا اشتباهاتی خواهید کرد و ممکن است از مسیر اصلی خارج شوید. شکست خواهید خورد. انگیزه خود را از دست خواهید داد. احساس بیرمقی خواهید کرد؛ اما این موارد… برای همه [افراد هدفمند] اتفاق میافتد… فقط انتظارش را داشته باشید و مجدد به مسیر اصلی بازگردید. (۷۸)»
وظیفه ما آن است که مقدّمات و مسبّبات را به قدر توان و به اندازه نیاز فراهم کنیم. در طول مسیر، برای رویارویی با اتفاقات پیشبینینشده، باید آماده باشیم. در این مواقع، خلاقیت، اراده و درخواست کمک از افراد مطلع، به یاری ما خواهد آمد.
تمرین: یکی از اهداف خود را به یاد بیاورید که در آرزوی رسیدن زمان و شرایط مطلوب، از پیگیری آن بازماندید. سپس با دانش فعلی خود، آن را ارزیابی کنید.
تذکر ۱: برای مشاهده تمرینها، باید حتما با نام کاربری و کلمه عبور وارد شوید.
تذکر ۲: برای مشاهده تمرینها، روی دکمه آبی رنگ «مرور آزمون درس» کلیک کنید.
تذکر ۳: بعد از پاسخ به تمرینها، روی دکمه آبی رنگ «درس را تکمیل کن» کلیک کنید.