آیا باید حتما به هدف خود برسیم؟
واقعیت آن است که ما برای تحقق هدف خود، فقط میتوانیم تلاش کنیم. دستیابی به نتیجه، به چیزی بیش از تلاش ما وابسته است. چه بسا اتفاقات خارج از کنترل، مسیر رسیدن به اهداف را مسدود کند. با این توضیح، ما باید با حفظ امیدواری، فقط بر تلاش هوشمندانه و بهینه تمرکز کنیم.
اگر به هدف خود نرسیدیم، چه کنیم؟
دست نیافتن به هدف، چند معنا دارد: صرف از نظر مسائل خارج از کنترل، شاید استعداد، علائق و توانمندیهای خود را نادرست ارزیابی کرده باشیم. شاید شرایط و عوامل محیطی را درست نسنجیده باشیم. شاید هم به شکل درست یا به قدر کافی تلاش نکرده باشیم.
هنگام شکست، پیش از هر اقدام، باید با خود مهربان باشیم. تحقیر و سرزنش ممنوع! در عوض، با شجاعت و بزرگواری اشتباهاتمان را بپذیریم و برای جبران آن، کمر همت ببندیم. در ضمن، به جای چشمپوشی از هدف، علمکردمان را بازبینی و ارزیابی کنیم. همچنین، علائق، تواناییها و شرایط خود را از نو بسنجیم و برای دست یافتن به هدف، روش یا مسیری جدید انتخاب کنیم.
اگر با وجود رعایت تمام مراحل فوق، باز به در بسته خوردیم، خوب است موقتاً از هدف خود چشمپوشی کنیم و به اهداف دیگرمان بپردازیم تا با گذشت زمان، شرایط و زمینه مساعد برای پیگیری هدف قبلی فراهم شود.
هنگام افت انگیزه چه کنیم؟
افت انگیزه ناخوشایند است؛ اما اصلا غیرعادی نیست. برای افزایش انگیزه، از میان راهحلهای پیشنهادی زیر، یک یا چند مورد را انتخاب و اجرا کنید:
خوشگذرانی
بهتر است حتما به خودمان جایزه و فرصت استراحت و تفریح بدهیم؛ در غیر این صورت، برای تعقیب اهدافمان انرژی و انگیزه لازم را نخواهیم داشت. بهتر است فهرستی از فعالیتهای سرگرمکننده و شادیآور، مخصوص خود تهیه کنیم؛ فعالیتهایی که حالمان را خوب میکند و انرژی رفته را به ما برمیگرداند.
البته اصلا قرار نیست فیل هوا کنیم. تفریح شاید برای یکی رفتن به سفر یا مهمانی باشد، و برای یکی پیادهروی یا دوچرخهسواری. برای دیگری یک دل سیر خوابیدن یا خلوت کردن با خود باشد و برای آن یکی ورزش، تماشای فیلم یا گفتگو با یکی از دوستان قدیمی.
مرور موفقیتهای قبلی
داشتههای امروز ما مفت و مسلم به چنگ نیامدهاند. چه بسا برای هر یک، با لشکری از دشواریها و گرفتاریها دست و پنجه نرم کرده باشیم. مرور موفقیتهای قبلی، به ما یادآوری میکند با ادامه تلاش میتوانیم به پیروزی امیدوار باشیم.
رویاپردازی (تصور رسیدن به هدف)
به روزی فکر کنیم که به هدف خود رسیدهایم. چه حس و حالی داریم؟ همان را بنویسیم یا تصویرسازی ذهنی کنیم. اگر دست یافتن به هدف، در ما شور و شوق ایجاد نمیکند، به احتمال قوی گوشهای از کار میلنگد. در این وضع، باید حتما به چرایی هدف خود فکر کنیم و از خود بپرسیم: چرا این هدف را انتخاب کردم؟
مرور جملههای واقعبینانه (با چاشنی خوشبینی)
برای مثال، این جمله یا مشابه آن را بارها روی کاغذ بنویسید و همزمان با صدای بلند بخوانید: شاید نوشتههای فعلیام در حد و اندازه انتظاراتم نباشد؛ اما خوشبختانه آن قدر شجاع و صبور هستم که میتوانم نوشتههای ناقص خود را بپذیرم. میدانم که با تمرین متوالی، به مرور ورزیده میشوم؛ طوری که میتوانم بهتر از این بنویسم.
مرور زندگی بزرگان (دانشمندان، هنرمندان، ورزشکاران و…)
مطالعه زندگینامه یا تماشای فیلم مستند درباره بزرگان، به یاد ما میآورد که هیچ یک از این افراد، بدون تلاش و تحمل دشواری به جایی نرسیدهاند.
برای مثال، داستایفسکی به بیماری صرع مبتلا بود. کافکا سل داشت؛ آنتوان چخوف نیز همینطور. مارسل پروست دائما بیمار بود. چارلز بوکوفسکی خانهبهدوش بود. ریموند کارور انباردار و شبکار بود و برای نوشتن وقت کافی نداشت. زندگی خواهران برونته، با وجود پدری سختگیر، و برادری بیمار و معتاد، مشقتبار و رقتانگیز بود. جیمز جویس چشمهایش خوب نمیدید. احمدِ محمود در جریان کودتای ۲۸ مرداد در آستانه اعدام بود. وقتی هم جان سالم به در برد، به بندر لنگه تبعید شد.
نمونههای مشابه فراوان است. مطالب فوق، تنها گوشهای از زندگی پر فراز و فرود بزرگان بود. خون ما از آنها رنگینتر نیست. پس چه بهتر که به جای ناامیدی و حسرت خوردن، هر بار یک گام کوچک به سوی هدف خود برداریم.
در صورت تمایل، زندگینامه مهدی فخیمزاده را بخوانید تا پیشرفت او را، از گمنامی تا خوشنامی، مرحله به مرحله مرور کنید. فخیمزاده هم هنرمند است، هم نویسنده، هم ورزشکار. کمتر کسی را میتوان یافت که در آنِ واحد، به این همه فن و مهارت مجهز باشد. با کلیک روی تصویر فوق، نسخه PDF کتاب را میتوانید از سایت طاقچه تهیه کنید.
گام بعدی آموزش
طبق تصویر زیر، در مسیر نویسنده شدن، ابتدا باید نمونههای موفق قالب انتخابی خود را بخوانیم. بعد از آن، یادگیری تکنیکها را در دستور کار قرار دهیم.
در باشگاه نویسندگان (پایه) خاطرهنویسی را آموزش دادیم. مقالهنویسی و نثر ادبی نیز به باشگاه نویسندگان (پیشرفته) اختصاص دارد. برای دو قالب رماننویسی و داستان کوتاه نیز کارگاه مجازی و محصولات آموزشی جداگانه داریم. برای اطلاعات دقیقتر، روی مسیر نویسنده شدن کلیک کنید.
سخن پایانی
با توجه به نمودار زیر، یادگیری ما غالبا در مرحله آشنایی مقدماتی توقف میکند. بنابراین، در فواصل زمانی متناوب، حتما برگردید و مطالب این محصول آموزشی را بارها بخوانید؛ زیرا فهم عمیق با تکرار و تمرین حاصل خواهد شد.